4K Video Nedir? HD ve 4K video arasındaki fark nedir?
4K Video Nedir? HD ve 4K video arasındaki fark nedir?

 Görüntü teknolojileri yıllardır gelişmeye devam ediyor. Bir zamanlar telefonlarımız ile fotoğraf bile çekemiyorken, bugün çok üst düzey olmayan akıllı telefon modelleriyle bile 4K video çekimleri yapabiliyoruz. Peki 4K video nedir. Her kamera ile çekilen 4K video aynı mıdır? HD video ile 4K video arasında fark nedir?  

Bu yazımızda yukarıdaki tüm soruları cevaplayacak, 4K hakkında akıllarda soru işaretleri bırakmamaya çalışacağız. İsterseniz sözü fazla uzatmadan, 4Khakkında her şey adlı yazımıza 4K‘yı tanımlayarak başlayalım.



4K nedir?

4K, bir çözünürlük terimidir. Bu terim çoğunlukla kameralarda ve ekran teknolojilerinde karşımıza çıkar. Örneğin son dönemde piyasada pek çok 4K video kaydı özelliği sunan kameralara sahip akıllı telefonlar ve 4K çözünürlüksunan akıllı televizyonlar görüyoruz.

4K, son dönemin en popüler ekran ve video çözünürlüğüdür. Tam diyaframda 4096x3112px olan bu çözünürlük, 1.32:1 oran ile yaklaşık 12.7 milyon pikseliçerir. Piyasadaki akıllı televizyonların büyük çoğunluğu ise UltraHD olarak tanımlanan 3840x2160px çözünürlüğü sunar.

4K hakkında daha fazla bilgi için sonraki sayfalara geçebilirsiniz.

 

4K açılımı nedir?

“K” harfi, bin kelimesinin ya da x1000 ifadesinin yerine rakamların yanına getirilen bir harftir. Buna bir diğer örnek ise milyon kelimesini yada x1000000 ifadesini kısaltmak için  büyük “M” harfinin rakamların sonuna eklenmesi olarak gsterilebilir. Bu durumun en güzel örnekleri ise sosyal ağlarda karşımıza çıkıyor. Örneğin 100 bin takipçi yerine 100K takipçi, yada 2 milyonbeğeni yerine 2M beğeni ifadesini pek çok sosyal ağda görüyoruz.

4K çözünürlükte de aynı şekilde K harfi bin kelimesini kısaltmak için kullanılır. Yani burada söylenilmek istenen 4 bindir. Peki, neden mi 4 bin? Çünkü 4K çözünürlük yaklaşık olarak 4000 pikselden oluşur. Bu nedenle 4 bin pikselden oluşan çözünürlük yerine, 4K çözünürlük tanımı kullanılır.

4K neden bu kadar önemli?

4K‘nın önemi aslında ekran ve görüntü teknolojilerinin gelişimi ile alakalı. Biri 4K ve diğeri HD ekranlı iki televizyonu yan yana koyun ve aynı yayını izleyin. Aradaki detay farkı, 4K‘nın önemini ortaya koyacaktır. Örnek olarak yukarıdaki fotoğrafa bakarak da 4K çözünürlüğün farkını anlayabilirsiniz. Sonuç olarak herkes en iyi kalitede televizyon izlemek, video çekebilmek ister, değil mi? İşte bu nedenden ötürü, 4K çözünürlük son derece önemli.

 

4K neden bu kadar fazla konuşuluyor?

Son dönemde 4K ekranlı televizyonları ve 4K video çeken kameraları çok sık görmeye başladık. Bunun nedeni 4K çözünürlüğün en yoğun olarak bu dönemde kullanılması. Yani birkaç yıl önce Full HD çözünürlüğü yoğun olarak konuştuğumuz gibi, tam tersi birkaç yıl sonra 4K yerine 8K konuşulacak.

 

4K televizyonların farkı nedir?

4K çözünürlük4K altında çözünürlük sunan diğer televizyonlardaki Full HD ve HD ekranlara kıyasla, çok daha fazla detay sunar. 4K ekranlar daha fazla piksel içerir ve üretimi biraz daha zordur. Bu nedenden ötürü 4K televizyonlar daha pahalıdır. Ancak son yıllarda 4K ekran üretimindeki gelişmeler ile, uygun fiyatlı4K çözünürlük sunan televizyonlar da görmeye başladık.

 

Akıllı telefonlarda 4K video kaydı, çok mu önemli?

Aslında 4K çözünürlüğün akıllı telefonlarda kullanılmasının önemi, kişiye göre değişiyor. Ancak yetersiz depolama alanı ve donanımların akıllı telefonlarda en iyi 4K video çekimlerine izin vermemesi, bu yıllarda akıllı telefonlar ile çekilen4K videoların çok önemli olmadığını gösteriyor.

 

4K’dan daha iyi teknolojiler var mı?

Tabi ki, yıllardır görüntü teknolojileri gelişmeye devam ediyor. Nasıl, milyarlarca kilometre uzaktaki galaksileri çekecek çok güçlü kamera sensörleri geliştiriliyorsa, benzer şekilde diğer görüntü ve ekran teknolojileri de gelişimini sürdürüyor.

Şu anda piyasadaki en yüksek ekran çözünürlüğü 8K. Ancak 8K çözünürlüklütelevizyonların sayıları oldukça az ve bu televizyonlar çok yüksek fiyatlar ile satılıyorlar. 8K çözünürlüklü televizyonların bugünkü 4K seviyesinde piyasada yer alması, birkaç yıl daha sürebilir. Bu nedenden ötürü bu dönemde kullanılabilecek en mantıklı ekran çözünürlüğü, 4K gibi görünüyor.


 
Tüm Hakları Saklıdır. Ray Prodüksiyon Tanıtım filmi ve Reklam Filmi Çekimleri © 2019